Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Problem ze wskazaniami czujnika temp płynu chłodniczego

Postprzez Artur74 » 31 stycznia 2020, 16:31

Witam, w tygodniu wyskoczyła mi trasa Wrocław - Kraków - Wrocław. Mój bolid to astra H z sinikiem Z16XER. Na autostradzie podczas spokojnej jazdy zaczęła mrugać mi kontrolka temp płynu. Szybko sprawdziłem w ukrytym menu - pokazało 139st.C. Po chwili kontrolka zgasła i momentalnie temp spadła na 73st.C Sytuacja powtórzyła się kilka razy- zawsze było 139 lub 73st.C. Akurat w pobliżu był zjazd, zatrzymałem się i nie gasząc silnika podniosłem maskę. Okazało się że silnik wcale nie jest fest gorący, wiatrak cisnął na pełnych obrotach, płyn chłodniczy równo z kreską bez śladów wyrzucania go przez korek. Wpiąłem w OBD elm327 i przy pomocy Torque zczytałem błędy. Wyskoczył jeden (numeru w stresie nie zapamiętałem) ale oznaczał błąd / awarię czujnika płynu chłodniczego. Skasowałem go, po chwili gdy wyświetliło znów 139st.C błąd wrócił. W drodze powrotnej cały czas pokazywał mi temp płynu 73st.C i tylko raz, po dłuższej przerwie przez chwilę pokazał właściwą temp.
Mam kilka pytań, może ktoś miał podobny przypadek, proszę o sugestie i porady. Dostęp do auta będę miał za kilka dni, chciałbym sam usunąć przyczynę unikając kosztów wizyty w warsztacie :566:
Dodam jeszcze, że silnik ogólnie pracuje bez widocznych zmian poza tymi o które pytam poniżej:
pyt. 1) obstawiam uszkodzony czujnik lub jego okablowanie - gdzie on się znajduje i czy jego wymiana wymaga zlania płynu chłodniczego?
pyt. 2) od momentu pierwszego pojawienia się kontrolki temp płynu wentylator pracuje cały czas, nawet po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka. Czekałem kilka minut i aby uniknąć rozładowania akumulatora wypiąłem wtyczkę wiatraka. W czasie jazdy wentylator pracuje cały czas na najwyższych obrotach. Problem wystąpił wraz z awarią czujnika więc zakładam związek, gdzie szukać powiązań?
pyt. 3) po przekręceniu kluczyka w II pozycję są dwie opcje:
a) wyświetlacz pokazuje 73st. C - zapłon - auto odpala normalnie,
b) wyświetlacz pokazuje 139st. C - zapłon - rozrusznik słabo kręci, auto odpala z trudem...
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, rady, sugestie - będę bardzo wdzięczny :564:
Artur74
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 187
Dołączył(a): 4 października 2010, 18:41
Lokalizacja: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Imie: Artur
Auto: Astra H Cosmo
Silnik: Z16XER
Pojemność: 1.6

Re: Problem ze wskazaniami czujnika temp płynu chłodniczego

Postprzez rafix-r8 » 1 lutego 2020, 10:29

wymień czujnik. po numerze błędu powinieneś dojść jaki to czujnik i jak wygląda. a dalej to już prosta sprawa ze zlokalizowaniem go i wymianą.
a czujniki temp,są chyba ze 3szt[mogę się mylić] i każdy od czegoś innego
rafix-r8
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 598
Dołączył(a): 21 stycznia 2009, 09:31
Lokalizacja: Sokołów Podlaski

Re: Problem ze wskazaniami czujnika temp płynu chłodniczego

Postprzez Artur74 » 1 lutego 2020, 17:02

Dzięki za odzew!
Auto dopadnę w poniedziałek, na razie szukam, czytam. W wielu poradnikach czy forach znalazłem info o usterkach czujnika i objawy są dokładnie takie jak u mnie. Czasem to nie czujnik tylko kable, śniedziejące styki powodują takie akcje więc zacznę od przejrzenia instalacji. Co do czujników temp płynu to w Z16XER są dwa- jeden w obudowie termostatu a drugi na dole chłodnicy. Ten w termostacie się łatwo wypina, ten na dole jest wkręcany. Jak wspomniałem, w poniedziałek poszukam i pogrzebię w aucie i o rezultatach napiszę dla potomnych :)

...zamówiony czujnik, chroniczny brak czasu, w weekend postaram się ogarnąć...

up! wymieniłem czujnik, przez chwilę było ok, normalna temp na wyświetlaczu po czym wyskoczyło 73 st, wiatrak na maksa i czasem przy ruszaniu po depnięciu gazu obroty spadały do ok. 500. Kable, wiązki wizualnie ok, chyba nie uniknę wizyty w warsztacie...
Artur74
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 187
Dołączył(a): 4 października 2010, 18:41
Lokalizacja: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Imie: Artur
Auto: Astra H Cosmo
Silnik: Z16XER
Pojemność: 1.6

Powrót do Chłodzenie silnika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości