Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_92)

Postprzez Luis » 10 lutego 2016, 21:55

Manual znalezione w necie przez kolegę Sebo 14_92

Obrazek

Dwie diody prostownicze, dioda zenera i rezystor. Składasz układ tak jak na obrazku. Do A i B podłączasz dwa sygnały z cewki (czerwono czarny, żółto czarny lub siwo czarny o ile dobrze pamiętam). Noga rezystora do masy, a z zenerki masz sprostowany sygnał do obrotomierza.
Luis
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 3567
Dołączył(a): 3 maja 2010, 09:48
Lokalizacja: Stawiski
Województwo: Podlaskie
Imie: Łukasz
Numer klubowy: K030
Auto: Astra F
Silnik: c16nz
Pojemność: 1598 cm3
Telefon: 509788227

Re: Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_9

Postprzez ja37 » 3 września 2016, 22:31

Na x30xe zamontowane w polonezie nie działa.
ja37
 
-#USER
 
Posty: 409
Dołączył(a): 10 października 2009, 23:47
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Grzesiek
Auto: Corsa B
Silnik: Z20LET+
Pojemność: 1998

Re: Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_9

Postprzez sebo14_92 » 3 września 2016, 22:58

Wogole nic nie zyje? Na forum corsy ktos pisal ze mial problem na jednym z sygnalow z cewki, zmienil na inny i bylo dobrze. Probowales na kazdym sygnale?
sebo14_92
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 779
Dołączył(a): 25 października 2010, 16:25
Lokalizacja: Mława
Województwo: Mazowieckie
Imie: Sebastian
Auto: Astra G Coupe
Silnik: z/y32se
Pojemność: 3175 cm3

Re: Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_9

Postprzez ja37 » 3 września 2016, 23:35

To akurat u kumpla w polonezie on elektryk, więc on grzebał i mi zameldował, że nie ładzia.
Ten polonez
https://www.youtube.com/watch?v=8WEziHzCeOQ
https://www.youtube.com/watch?v=xnJP6HlCeaw tu jedynka znikła
https://www.youtube.com/watch?v=8iB5cbjyj_k
ja37
 
-#USER
 
Posty: 409
Dołączył(a): 10 października 2009, 23:47
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Grzesiek
Auto: Corsa B
Silnik: Z20LET+
Pojemność: 1998

Re: Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_9

Postprzez ja37 » 23 września 2016, 04:56

Tak sobie pomyślałem, że można tanio kupić licznik od corsy b x10xe i zaadoptować bebechy obrotka i będzie działać.
Licznik na szrocie pewnie ze 30zł kosztuje.
ja37
 
-#USER
 
Posty: 409
Dołączył(a): 10 października 2009, 23:47
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Grzesiek
Auto: Corsa B
Silnik: Z20LET+
Pojemność: 1998

Re: Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_9

Postprzez jogus48 » 23 października 2017, 16:57

To ja napiszę coś od siebie. Przetestowałem patent na C25XE z licznikiem z C20XE czyli obrotek do 8tys rpm. Widać było poprawę, ale to jeszcze raczej nie to, były lekkie przekłamania w górę. Porównane z licznikiem z V6.
jogus48
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2251
Dołączył(a): 17 czerwca 2009, 17:30
Lokalizacja: Bełchów/Skierniewice
Województwo: Łódzkie
Imie: Przemek
Auto: astra
Silnik: C20XE + Coscast
Pojemność: 1998cm^3

Re: Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_9

Postprzez Kindziel » 10 lipca 2019, 19:12

Odgrzeje kotleta :), poradził ktoś sobie z tym tematem? I jak ewentualnie jak wygląda sprawa z przerobieniem obrotomierza w digitalu?
Kindziel
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 162
Dołączył(a): 12 października 2015, 19:47
Województwo: Lubelskie
Imie: Wojtek
Numer klubowy: K064
Auto: Astra F Caravan
Silnik: x30xe
Pojemność: 2962
Telefon: 517178687

Re: Przeróbka obrotomierza z 4 cylindrów na V6 (by Sebo 14_9

Postprzez jogus48 » 21 lipca 2019, 10:27

Kindziel napisał(a):Odgrzeje kotleta :), poradził ktoś sobie z tym tematem? I jak ewentualnie jak wygląda sprawa z przerobieniem obrotomierza w digitalu?


Ja zrobiłem na prędkości dla porównania z ori zegarami z V6 i chyba było lekkie przekłamanie w porównaniu z licznikiem R4. Tylko nie pamiętam, czy użyłem wtedy obrotka do 8tys, czy do 7miu.
jogus48
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2251
Dołączył(a): 17 czerwca 2009, 17:30
Lokalizacja: Bełchów/Skierniewice
Województwo: Łódzkie
Imie: Przemek
Auto: astra
Silnik: C20XE + Coscast
Pojemność: 1998cm^3

Powrót do Astra F

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron