Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez reallyman » 23 maja 2010, 12:27

Pjotras, wiem wiem, że podałem moc max.
Nie wiem ile może z tego być rms-u, muszę sprawdzić gdzieś w instrukcji
reallyman
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 475
Dołączył(a): 28 września 2008, 10:19
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
Imie: Rafał
Auto: Chrysler 300C
Silnik: HEMI
Pojemność: 5.7

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez Pjotras » 23 maja 2010, 12:28

generalnie jeśli sie nie myle to około 1/3 max to są rmsy. ale nie powiem ze to na 100%
Pjotras
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 1123
Dołączył(a): 7 stycznia 2009, 20:20
Lokalizacja: SZA

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez reallyman » 23 maja 2010, 12:33

Zakładając 1/3 wychodzi około 500 rms, ale sprawdzę dokładniej.

EDIT

Z tego co podaje producent :

450 WAT RMS siedzi sobie u mnie w aucie
reallyman
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 475
Dołączył(a): 28 września 2008, 10:19
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
Imie: Rafał
Auto: Chrysler 300C
Silnik: HEMI
Pojemność: 5.7

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez _wojtekk_ » 23 maja 2010, 23:18

no to jak na moje nie za bardzo jest ci kondensator potrzebny...chyba ze chcesz dluzej sluchac muzyki na zgaszonym aucie...ja mam ok 600 RMS w aucie i daje rade choc przy 50% regulacji juz wszystko przygasa... aku na zgaszonym wytrzymuje ok 15-20 minut ostrego napierania muza...jak masz efekt przygasania podczas glasniejszego sluchania to mozesz jakiegos malego kondzia zapodac ale jak nie masz takiego efektu to luzik :) lepiej zainwestowac w to miejsce w cos mechanicznego :D
_wojtekk_
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 1421
Dołączył(a): 16 marca 2008, 00:02
Lokalizacja: biora sie dzieci ??

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez reallyman » 24 maja 2010, 07:06

Ok. Bardzo dobra porada. Dzięki Ci bardzo kolego.
Pozdrawiam.
reallyman
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 475
Dołączył(a): 28 września 2008, 10:19
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
Imie: Rafał
Auto: Chrysler 300C
Silnik: HEMI
Pojemność: 5.7

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez piechu2121213 » 24 maja 2010, 17:14

hej ja mam radijko alpiny 4x50 pod to seryjne 4 glosniki oplowskie ktore maja bodajze 25wat rms do tego zmacniacz 5 kanalowy wzmacniacz ma 4x 80w rms + 1x 250w rms i pod tym mam jednego suba 300w rms i 2 glosniki po 100w rms i chodzi elegancko bez kondensatora.... teraz chce wyzucic te 2 glosniki spod zmaka i wywalic wszystkie seryjne w dzwiach i boczkach i zamiast tego wzucic jakies dwa zestawy hertza pod wzmaka i suba wymienic na rockforda fosgate 300w rms czy cos sie zmieni? radio nie bedzie wogle obciazone tylko wzmak wydaje mi sie ze bez problemu bedzie smigac bez kondzia zadnych monoblockow nie planuje.... kablem mam 20mm kwadrat?

Mam do was pytanko koledzy mam na wzmaku wyjscie na suba i tam jest 250W w rms dzisiaj wpadl mi za 200zl nowiutki nie uzywany stary model rockford fosgate RFP 3410 o maks mocy 400 watt czy to bedzie sie spisywac czy zmachol za slaby ? to ma niby 200 wat w rms. i jaki litraz zrobic na zamknietej jedni pisza ze maja 28/30 litro inni ze musi byc 45l ???? pozdrawiam

[ Dodano: 5 Czerwiec 2010, 18:18 ]
mam do was pytanko montowal ktos w dzwi glosniki hertz ESK 165 albo DSK 165 lub helixy Dark Blue 62.1 ktore lepiej beda graly pod wzmakiem bo chce dzwi walnac pod wzmacniacz ogranicza mnie jednak budrzet max 350zl a te hertz esk sa po 400 z chakiem <muzyki sucham od hip hop czasem rap techno hause itp> wszystko co mi wpada w uszy zalezy mi na jak najczystszym i ladniejszym brzmieniu bas bedzie podkreslal glosnik rockford fosgate punch HE RFP3410 wiec nie zalezy mi na mega dobrymm dole w dzwiach choc nie zaszkodzi poczuc odrobine basu z dzwiwyrazcie swoje opinie pozdrawiam
piechu2121213
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 43
Dołączył(a): 14 grudnia 2009, 18:32
Lokalizacja: Poznan

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez wojtason » 26 sierpnia 2010, 21:39

podepne sie tutaj. wie ktos moze do czego jest ta mala dziurka miedzy + a - na srodku????

Obrazek
wojtason
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2930
Dołączył(a): 25 czerwca 2007, 23:51
Lokalizacja: Tarnów/okolice

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez Dida » 23 czerwca 2011, 17:31

Mam sobie zestaw car audio, skrzynia, wzmak, kondensator. Wszystko działało było git, kondensator pokazywał co i jak a teraz nie pokazuje. sprawdzałem kable no i wszystko jest ok. Mógł się tak po prostu spalić?
Dida
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2364
Dołączył(a): 3 maja 2009, 08:33
Lokalizacja: Zabrzeż
Województwo: Małopolskie
Imie: Dawid
Auto: AG
Silnik: X16XEL
Pojemność: 1600

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez wojtason » 23 czerwca 2011, 17:41

moze wyswietlacz sie skonczyl???
wojtason
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2930
Dołączył(a): 25 czerwca 2007, 23:51
Lokalizacja: Tarnów/okolice

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez samelas » 10 marca 2012, 12:41

Sory za odkop ale musze ;p

Witam, czy tak jak to podpiąłem tak jak widać na zdjęciu, jest to dobre podpięcie do naładowania tego kondensatora tam jest rezystor na tym +. + dać do + z akumulatora a - do - z akumulatora czy gdzies do masy? Ten kondensator narazie chcę naładować, wystarczą te cieniutkie kable? Pozdrawiam.

Obrazek
samelas
 
-#USER
 
Posty: 32
Dołączył(a): 4 marca 2012, 23:23
Lokalizacja: Jeżowe

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez _wojtekk_ » 10 marca 2012, 13:21

kondensator laduje sie normalnie ale przez 5W zarowke
_wojtekk_
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 1421
Dołączył(a): 16 marca 2008, 00:02
Lokalizacja: biora sie dzieci ??

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez samelas » 10 marca 2012, 13:42

tak jak widzisz ja mam taki kondensator i przez to kazał go ładować. Czyli dobrze jest to podłączone tak ?
samelas
 
-#USER
 
Posty: 32
Dołączył(a): 4 marca 2012, 23:23
Lokalizacja: Jeżowe

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez toka » 13 marca 2012, 20:05

jak kupiłem kondensator, to w transporcie straciłem żarówkę. pojechałem do tunerów od muzyki i powiedzieli żebym olał żarówkę :) co do pytania. ja mam - z budy (moja nie gubi)
toka
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 525
Dołączył(a): 3 listopada 2010, 13:53
Lokalizacja: Warszawa - Wesoła

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez ladzik066 » 19 października 2012, 21:36

Witam wszystkich. Mam pewnien problem a mianowicie podczas słuchania muzyki przy zgaszonym samochodzie po podgłoszeniu radio i wzmacniacz sie rozłacza i włacza ponownie jak ciszej to nie. Na zapalonym silniku równiez nie. Głosniki w drzwiach sa seryjne przy . tył jakies po 200 wat ( nie wiem ile RMS) i skrzynia JBL 350 RMS. Jesli ktos pomoze to bede wdzeczny.
ladzik066
 
-#USER
 
Posty: 74
Dołączył(a): 4 stycznia 2010, 22:55
Lokalizacja: Kołobrzeg
Województwo: Zachodniopomorskie
Imie: Jacek
Auto: Astra H
Silnik: Z20LEL
Pojemność: 1998

Re: Pomocy jak podłączyć kondensator

Postprzez laurenth1981 » 19 października 2012, 22:13

Słabe kable (za cienkie), słaby prąd = wyłączanie wzmaka ;)
laurenth1981
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 69
Dołączył(a): 16 października 2011, 22:26
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia strona

Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości