Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Gdzie zamontować CB??

Postprzez ROGU » 9 maja 2007, 20:50

[center]Montaż CB w Astrze F bez niszczenia wnętrza[/center]

Jak wiadomo lubię montować różne gadżety w Asterce tak, aby nie szpeciły i niszczyły wnętrza.
Z CB miałem spory problem, gdyż nie wiedziałem gdzie je umieścić w taki sposób aby nie wiercić dziur w tapicerce, tak aby nie było za bardzo widoczne i w taki sposób żeby było mocno zamontowane a zarazem żeby było można je szybko zdemontować...

Myślałem, myślałem i wymyśliłem, że zamontuje je na klapce/zaślepce bezpieczników z lewej strony kierownicy. Kupiłem drugą klapkę/zaślepkę na której dokonałem montażu, a standardowa jest zakładana wtedy gdy CB jest wyjęte :D

Potrzebne rzeczy:
- CB
- El. Montażowe dostarczone z radiem
- Druga zaślepka którą cholernie trudno dostać :D
- Klej czarny w sztyftach na gorąco
- Wiertarko wkrętaka
- 2 śruby, 2 podkładki duże i 2 sprężynowe małe
- szklanka herbaty i 15 minut czasu :D


Musimy odrysować na zaślepce otwory które są wycięte w uchwycie dostarczonym razem z CB tak ażeby zostało ok. 5mm od krawędzi do tegoż uchwytu.

[center]Obrazek [/center]

Po środku odrysowanych miejsc wiercimy otwory. Następnie na metalowy uchwyt nakładamy klej ( z wiadomych przyczyn wybrałem czarny). Ja nie miałem specjalnego pistoletu do tego kleju więc pokroiłem sztyft na 5 cienkich plasterków, poukładałem je na blaszce i nagrzałem nad ogniem..... Gdy klej się rozpuścił szybko przykleiłem blaszkę do zaślepki i dokręciłem śrubami... Nagrzewać z umiarem żeby nie stopić zaślepki :D po sklejeniu zostało tylko podokręcać mocno wszystko i zostawić do wyschnięcia :D

Radio teraz jest zamontowane na stałe (zawsze mozna odkręcić od metalowego uchwytu) do zaślepki i po wyjęciu tego zestawu wkładamy seryjną zaślepkę i juz nic nie widać i jest elegancko :D

A tak to się prezentuje na zdjęciach :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ROGU
 
VIP
 
Avatar użytkownika

Posty: 2054
Dołączył(a): 25 maja 2005, 23:44
Lokalizacja: Warszawa - Sadowne
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Astra F / Zafira B
Silnik: C20XE / X18XER
Pojemność: 2000 / 1800
Telefon: 535636100

cb astra f

Postprzez dziambel » 9 maja 2007, 20:56

Ja akurat zamontowałem sobie moje radyjko pod póleczka pod schowkiem.Moze nie jest łatwo dostepne bo zeby zminic kanal lub poglasnic/sciszyc trzeba sie troche schylic.Plusy sa takie ze jest malo widoczne niekomu nie wadzi przy wsiadaniu wysiadaniu w czasie jazdy mysle ze to dobre miejsce.Gruszka poczatkowa trzymała sie na oryginalnym zaczepie na palenely srodkowym mniej wiecej kolo biegów ale ostatnio poprostu lezy sobie pod popielniczka.
Załączniki
100_3314.jpg
dziambel
 
 

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez heluś » 10 maja 2007, 00:37

kurcze zobaczylem temacik i i sie lezka w oku zakrecila po mojej antence. Smutno tak jak nie mozna sobie z nikim pogadac. Ale wyplatka bedzie to trzeba bedzie kupic jakas antenke.
A co do twojego pomyslu to fajne miejsce. Ja akurat wiercilem dziurki w tapicerce, ale nie mam zamiaru rozstawac sie z radyjkiem wiec mi to nie przeszkadza. A jak bede auto sprzedawal co nie wiem kiedy nastapi to pewnie i tak z radiem puszcze i kupie cos lepszego. Ale do tego jeszcze daleko
heluś
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 482
Dołączył(a): 27 lutego 2007, 10:02
Lokalizacja: Gdynia

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez system87 » 10 maja 2007, 11:54

ROGU, a czy nie przeszkadza Ci radyjkow w jezdzie? tzn czy nie wadzisz czasem o nie noga podczas zmiany biegow itp?
system87
 
-#USER
 
Posty: 54
Dołączył(a): 25 grudnia 2006, 16:49
Lokalizacja: Jerzmanowice

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez BartekLodz » 10 maja 2007, 12:05

ja bym w tym miejscu to radio kolanem zmasakrował :D
ale pomysł ok

swoje radio umieszczam między fotelem pasażera a tunelem , bez żadnych śrub itp, dobrze się trzyma i dostęp bardzo dobry
BartekLodz
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 3433
Dołączył(a): 25 października 2006, 20:33
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Bartek
Auto: złOmega
Silnik: y32se
Pojemność: 3175
Telefon: 663231860

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez ROGU » 10 maja 2007, 12:16

system87 napisał(a):ROGU, a czy nie przeszkadza Ci radyjkow w jezdzie? tzn czy nie wadzisz czasem o nie noga podczas zmiany biegow itp?


Siedzę dosyć daleko od kierownicy więc nie ma problemu.... poza tym radio nie jest na stałe zamontowane i jezeli by przeszkadzało to nie cały czas.. :D

BartekLodz napisał(a): swoje radio umieszczam między fotelem pasażera a tunelem , bez żadnych śrub itp, dobrze się trzyma i dostęp bardzo dobry


Też tak miałem ale czasami radio wypadało na dołach z tego miejsca, kabel od "gruszki" przeszakadzał przy wbijaniu IV i V biegu... Poza tym mam dedykowany podłokietnik z nakładką na tunel więc nie mogę dalego radia upychać bo nie miał bym jak bawić sie potencjometrami.. :D
ROGU
 
VIP
 
Avatar użytkownika

Posty: 2054
Dołączył(a): 25 maja 2005, 23:44
Lokalizacja: Warszawa - Sadowne
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Astra F / Zafira B
Silnik: C20XE / X18XER
Pojemność: 2000 / 1800
Telefon: 535636100

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez system87 » 10 maja 2007, 12:31

ROGU, a nie myslales tez o popielniczce? myslalem kiedys ze ta strefa jest niepalacym niepotrzebna i mozna ja w jakis sposob wykorzystac, nie wiem jak jest z miejscem za popielniczka ale zdaje mi sie ze miejsca powinno byc na tyle zeby upchac tam radyjko
system87
 
-#USER
 
Posty: 54
Dołączył(a): 25 grudnia 2006, 16:49
Lokalizacja: Jerzmanowice

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Michaello84 » 10 maja 2007, 13:54

ROGU napisał(a):bo nie miał bym jak bawić sie potencjometrami..


w czasie jazdy nie mozna sie niczym bawic... tymbardziej malymi...potencjometrami :P

system87 napisał(a):myslalem kiedys ze ta strefa jest niepalacym niepotrzebna i mozna ja w jakis sposob wykorzystac


nie do końca nie jest potrzebne, popielniczka to idealne miejsce na drobne monety, bilety parkingowe itp itd, a poza tym świetny "uchwyt" na telefon komórkowy... a co do miejsca to jest do tam jest tyle że spokojnie radio upchniesz...
Michaello84
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 4788
Dołączył(a): 18 lipca 2005, 21:58
Lokalizacja: Warszawa / Katowice

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez system87 » 10 maja 2007, 14:01

Michaello84, hehe karzdy zna tysiac roznych zastosowan dla popiolki ;) moj tel zazwyczaj lezakuje sobie na puleczce nad radiem, gumka fajnie trzyma i nigdy mi jeszcze tel nie upadl, a popiolki urzywam faktycznie do wszystkiego tylko nie do kiepowania ;)
system87
 
-#USER
 
Posty: 54
Dołączył(a): 25 grudnia 2006, 16:49
Lokalizacja: Jerzmanowice

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez ROGU » 10 maja 2007, 14:19

Co do popielniczki to powiem wam ze tak mi sie cholernie podoba wykonanie tego ze nawet przez myśl mi nie przeszło zeby to popsuć.... poza tym sumienie mi nie pozwoliło by ruszać konsoli środkowej... no chyba ze szmatką z PLAKiem :D hehe
Myślę ze zaślepk bezpieczników jest pewnym kompromisem, gdyż jednym kliknięciem wracam do serii i śladu po radiu nie ma....
ROGU
 
VIP
 
Avatar użytkownika

Posty: 2054
Dołączył(a): 25 maja 2005, 23:44
Lokalizacja: Warszawa - Sadowne
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Astra F / Zafira B
Silnik: C20XE / X18XER
Pojemność: 2000 / 1800
Telefon: 535636100

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Gorzko » 10 maja 2007, 15:23

moim zdaniem fajny pomysł :) gratulacje z inwencje i wykonanie
Gorzko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 41
Dołączył(a): 8 grudnia 2005, 13:51
Lokalizacja: Wawa bielany

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez heluś » 10 maja 2007, 18:04

BartekLodz napisał(a):swoje radio umieszczam między fotelem pasażera a tunelem , bez żadnych śrub itp, dobrze się trzyma i dostęp bardzo dobry


W tym miejscu radio nigdy nie bedzie sie dobrze trzymac, predzej czy pozniej wypadnie. Kumpel tak w borze wozi to juz mu sie kabel od anteny ukrecil
heluś
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 482
Dołączył(a): 27 lutego 2007, 10:02
Lokalizacja: Gdynia

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez wrc » 10 maja 2007, 18:06

system87 napisał(a):ROGU, a nie myslales tez o popielniczce? myslalem kiedys ze ta strefa jest niepalacym niepotrzebna i mozna ja w jakis sposob wykorzystac, nie wiem jak jest z miejscem za popielniczka ale zdaje mi sie ze miejsca powinno byc na tyle zeby upchac tam radyjko

Miejsca jest pod dostatkiem, ja tam właśnie mam zamontowane CB :) jak bedzie czas to wrzuce zdjęcia jutro.
wrc
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 283
Dołączył(a): 26 marca 2006, 14:01
Lokalizacja: Węgierska Górka

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez zecikk » 10 maja 2007, 19:13

JA zamontowalem pod schowkiem po stronie pasazera. Mi tam pasuje to miejsce:) Pasazerowi w sumie nie przeszkadza. Pozniej moge wrzucic fotke.
zecikk
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 181
Dołączył(a): 21 grudnia 2006, 23:46
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

cb

Postprzez Ram_nic » 10 maja 2007, 21:23

moje cb ma miejsce w schowku, jak jeżdże sam to oki ale jak z kimś to się troszke boje bo w razie wyjeb..... ki to żeby nóg nie połamało
Obrazek

reszte zdjęć możesz zobaczyć w naszych autach
Ram_nic
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 40
Dołączył(a): 25 października 2006, 18:47
Lokalizacja: Rawicz

Następna strona

Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość