Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez c10l0 » 8 lipca 2007, 23:40

Ja zrobilem tak jak kolega powyzej tylko ze prad biore prosto z zapalniczki a mase podpiolem pod srube zaraz przy nagrzewnicy ;)
c10l0
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 32
Dołączył(a): 8 sierpnia 2006, 17:04
Lokalizacja: SK

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Cr2ShEr » 9 lipca 2007, 15:27

Ja radyjko zainstalowalem w miejscu popielniczki, jak dla mnie chyba najlepsze rozwiazanie, wszystko pod reka, nie trzeba nigdze siegac, szukac, kombinowac. Zapalniczke zrobilem kolo lewarka zmiany biegow, uwazam ze to jest lepsze miejsce na zapalniczke, poniewaz seryjnie zeby podlaczyc chociazby tel do ladowania trzebabylo otwierac oslone popielniczki a tak jest pod reka. Co do antenki to jest to magnesowka Sirio ML 145, co do zaklucen to praktycznie zadnych, a radyjko mam podlaczone pod zapalniczke. Przy gorszej antence, mialem efekt buczenia kiedy urzywalem spryskiwaczy, przy Sirio tego juz nie ma. Antenka na magnesie jest wygodna i latwo sie ja chowa. Aha co do antenki to na tylnej klapie wytrzymaja bez problemu predkosc 190km/h.

Oto foteczki, sami ocencie:


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Cr2ShEr
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 84
Dołączył(a): 24 maja 2007, 14:29
Lokalizacja: Łódź

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Barti » 9 lipca 2007, 18:48

Cr2ShEr napisał(a):Oto foteczki, sami ocencie:


Rewelka. Masz może jakiś manual jak to zrobić??
Barti
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 1558
Dołączył(a): 20 czerwca 2006, 19:50
Lokalizacja: Włocławek

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez heluś » 9 lipca 2007, 19:17

ebe napisał(a):
Cr2ShEr napisał(a):Oto foteczki, sami ocencie:


Rewelka. Masz może jakiś manual jak to zrobić??


na astra.autokacik.pl jest manual jak wmontowac cb w popielniczke
heluś
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 482
Dołączył(a): 27 lutego 2007, 10:02
Lokalizacja: Gdynia

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Cr2ShEr » 10 lipca 2007, 11:36

heluś napisał(a):na astra.autokacik.pl jest manual jak wmontowac cb w popielniczke


dokladnie z tego manuala korzystalem chociaz nie ukrywam ze latwo nie bylo, zwlaszcza jak jest zamontowany multi-lock:)
Cr2ShEr
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 84
Dołączył(a): 24 maja 2007, 14:29
Lokalizacja: Łódź

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez lipek » 5 stycznia 2008, 19:27

witam. ja też zamontowałem cb w miejsce popielniczki. to jak dla mnie najlepsze miejsce i polecam je ze względu na funkcjonalność, łatwy dostęp i dobre maskowanie. zle zamontować to to trzeba być bardzo spokojnym.... bardzo ciężko... a radyjko to uniden 520 antena - hustler IC - 100
lipek
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 80
Dołączył(a): 22 maja 2007, 18:01
Lokalizacja: Warszawa_Ursus

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez misiek8 » 5 stycznia 2008, 21:09

witam koleszko co masz unidena to pierwsza liga :564:

[ Dodano: 5 Styczeń 2008 ]
jescze sledze temat i jak ktos ma pytania to zapraszam zajmuje sie tym spszetem i prowadze serwis CB i elektroniki jak ktos chce kupic i doradzic to zapraszam

[ Dodano: 5 Styczeń 2008 ]
jest jeszce jeden fajny sposób na zamontowanie
misiek8
 
 

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Michaello84 » 5 stycznia 2008, 21:58

misiek8 napisał(a):jest jeszce jeden fajny sposób na zamontowanie


mianowicie jaki?
Michaello84
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 4788
Dołączył(a): 18 lipca 2005, 21:58
Lokalizacja: Warszawa / Katowice

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez lipek » 6 stycznia 2008, 01:05

misiek8 dzieki :564: i pochwal sie jaka jest jeszcze mozliwosc zamontowania radyjka?

mam jeszcze pytanko do Ciebie: slysze od silnika ida jakies zakłócenia im więcej gazu dodam tym bardziej. co moze być przyczyną? ja obstawiałbym alternator ale głowy nie dam sobie uciąć... jak wyłącze silnik jest idealnie... prąd mam prosto z aku... daj znac jeśli możesz znać tego przyczyne.... pozdrawiam
lipek
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 80
Dołączył(a): 22 maja 2007, 18:01
Lokalizacja: Warszawa_Ursus

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Michaello84 » 6 stycznia 2008, 01:20

ja podobne objawy mam odkąd zmieniłem antenę. na krótkiej antenie (President Florida 44cm) jak włączam spryskiwacz szyby to mi gwiżdże w radiu CB, natomiast na długiej antenie (Sirio ML-145) tego nie ma... co może być przyczyną? Antena przecież wydaje się być porządna, markowa... tej samej firmy co radio (President Johnny II ASC)
Michaello84
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 4788
Dołączył(a): 18 lipca 2005, 21:58
Lokalizacja: Warszawa / Katowice

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez misiek8 » 6 stycznia 2008, 14:37

powiem tak lipek czy masz właczony filtr szumów do góry w 520 ANL to jest filt szumów zmniejszysz je lub wogle ich nie bedzie mial i jeszcze jedno czy sprawdziles zasilanie z gniazda lub z zapalniczki.. a to jest alternator szczotki sa za krótkie i jest wieksza iskra i dla tego ale spotkałłem sie z tym ze nie zawsze jest tak....... ale antena na stałe to \jest kosa do tego radia ja zadkładałem oasatnio president alaska do klapy 15 km na dzindobry bez szumów jak by stal gosc obok mnie tylko musi byc dobrze antena dostroiona nawet bardzo dobrze najlepiej 1 SWR

[ Dodano: 6 Styczeń 2008 ]
chodzilo mi o zasilanie z akumulatora lub zapalniczki

[ Dodano: 6 Styczeń 2008 ]
popwiem tak zbytnio do harego i czonego z radi CB nie mam przekonania naprawiałem je........ :567: a z silnikiem jak czy tylko spryskiwacze czy szyby jeszce napewno dmuchawa i wiatrak o chłodnicy jak sie załaczy Floryda jest b. dobra tylko zalerzy co oczekujesz o dniej bo sa klijenci co chca male a durzy zasiek niestety nie da sie tak na tej antenie bedziesz miał 7km zasiegu

[ Dodano: 6 Styczeń 2008 ]
montowałem radio w schowku a gniazdo od mikrofonu przenosiłem obok zapalniczki lub u góry obok swiatełka i byla tylko grószka ustawiałes na 19 jesli miałes przelaczanie w gruszce to bylo ok a jesli nie to wiadomo ze trza bylo otworzyc schowek........ ja małem radio obok sziedzenia tylko wlozone i stracilem i szybe i radio dobrze ze DVD mi zostawili tak to jest ze szewc w porwanych butach chodzi a dadi miałem podkręconoe do 10W :564:
misiek8
 
 

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez lipek » 6 stycznia 2008, 15:42

z zapalniczki tez mialem szumy gniazdo zapalniczki bylo uszkodzone cos przerywalo i radio sie wył. a w wakacje telefon ładował sie - tez rozłączało. filtr mam włączony. myślisz ze te filtry do radii nadają się do czegos? powiedz jeszcze jaka antenke polecasz? i gdzie w astrze na stałe?
lipek
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 80
Dołączył(a): 22 maja 2007, 18:01
Lokalizacja: Warszawa_Ursus

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez misiek8 » 6 stycznia 2008, 18:29

filtr zaden nic nie pomoze to wlasnie jest problem kazdego mobila zalezy bo nie kazdemu slychac silnik czy wycieraczki lub inne a szumi bo my pracujemy na AM chyba ze SQ wezniesz na pogrniczy szumów a cichosci. a antene na miejsce radiowej w checzbeku bo w sedanie na klape sa anteny do CB wyglada jak radiowa ale jest do CB I radja i do GSM lub zakladasz antenke do CB presidenta ALASKE lub ALABAME z Malej to MISSURI praktycznie 95% presidenta zadkłada sie i jest ok bez strojenia ale zawsze trzeba sprawdzic i pamietaj nigdy nie skracaj przewodu jak jest za dlugi i nie zwiajaj go w krazek.... i pamietaj o masie bo w tym temacie jest bardzo ważna nawet najwazniejsza jesli chodzi anteny na stale.... :509:

[ Dodano: 6 Styczeń 2008 ]
a jeszcze jedno zwróc uwage jak jedziesz pod linia wysokiego napiecia i jak skim rozmawiasz jak cie slychac..... i jak odjedziesz dalej :564:
misiek8
 
 

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez Robi » 6 stycznia 2008, 20:07

misiek8, mam pytanko bo piszesz "a antene na miejsce radiowej w checzbeku bo w sedanie na klape sa anteny do CB wyglada jak radiowa ale jest do CB I radja i do GSM" czy jest jakaś jedna antena która będzie jedncześnie do radia i CB ???? Pytam bo sie nie znam i nie spotkałem sie jeszcze z czymś takim.
P.S. ja teraz mam krótką antenę i położoną pod plastikiem obok mechanizmu wycieraczki
Robi
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 336
Dołączył(a): 8 czerwca 2007, 10:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Gdzie zamontować CB??

Postprzez wrc » 7 stycznia 2008, 00:13

Robi jest taka antenka, tak jak kolega wspomniał na przykład TRIFLEX z sirio. Można ją podłączyć do CB, zwykłego radia i dodatkowo na GSM, ponieważ posiada trzy wyjścia. Jednak to jest kompromis i jeśli chcesz mieć lepszy zasięg to proponował bym Ci osobne anteny. Swoją drogą wygląda ona jak zwykła antena (jest troszkę grubsza), ale to jest też minus ponieważ nikt Cię nie ostrzeże jak będzie potrzeba, bo nie będzie wiedział że masz CB :)

P.S. misiek8 - mógłbyś używać chociaż czasem przecinków, bo strasznie źle się czyta to co piszesz. Czasem ciężko zrozumieć o co Ci chodzi.
wrc
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 283
Dołączył(a): 26 marca 2006, 14:01
Lokalizacja: Węgierska Górka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość