Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez Niko » 6 września 2014, 21:57

Witam. Od dawna borykam się z problemu znikającego basu powyżej danej głośnosci tzn: regulacja głośnosci od 0 do 35 i przy przekroczeniu progu 22 bas poprostu zanika grają tylko tony średnie i wysokie. Próbowałem różnych kombinacji ustawień ale to nic nie daje. Graty nie wysokich lotów tzn : radio Alpine IDA311RR , wzmak Magnat Hot Rod 4000 i głośniki Hifonics TS6.2W i twettery seryjne. Ma ktoś jakiś pomysł na to ?
Niko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 618
Dołączył(a): 27 marca 2011, 15:42
Lokalizacja: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Audi A6 C5
Silnik: AJK 2.7T
Pojemność: 2671

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez Killer » 7 września 2014, 00:52

Sugeruje podłączenie innego wzmacniacza. Być może ten ma jakiś uszczerbek i nie przenosi pasma.
Killer
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 474
Dołączył(a): 28 lutego 2014, 20:13
Lokalizacja: Kościan/okolice
Województwo: Wielkopolskie
Imie: Piotr
Auto: AF
Silnik: C16SE
Pojemność: 1,6
Telefon: 721 387 660

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez themarvin » 7 września 2014, 07:53

ale żeby to sprawdzić, Niko, podłącz do wzmaka chociażby telefon komórkowy kablem jack3,5-chinch i rozkręcaj go stopniowo na maxa (telefon) - wtedy będziesz miał jasno, czy radio czy wzmak/głośniki.

a... i upewnij się czy głośniki grają w fazie ;)
-czyli, zlokalizuj kabel przy wzmacniaczu który idzie do jednej z przednich zwrotnic i zwyczajnie zmień w nim polaryzację, w sensie odkręć przy wzmaku i zamień + z -, a - z + ;)
może przez nieuwagę masz zamienioną polaryzację - wtedy brak basu odczuwa się wraz ze wzrostem głośności - glośniki latają jak szalone (wychył) a basu nie ma wcale... (powietrze jest przepychane)

pamiętaj, że wszelkie procedury podłączania robimy na wyłączonym zasilaniu!

pozdro!
themarvin
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 559
Dołączył(a): 3 października 2011, 11:46
Lokalizacja: DW / LPU
Województwo: Dolnośląskie
Imie: mvn
Auto: GTC / F
Silnik: Z20LER/X16SZR
Pojemność: 2000

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez Niko » 7 września 2014, 09:10

Nie mam możliwości podłączenia telefonu pod AUX bo potrzebny jest specialny kalbelek ( wymysły Alpine ) Pozamieniam fazy głośników i dam znać czy się zmieniło.

Ogólnie ten wzmak jest dziwny bo jak podłącze głośniki w mostkach i ustawie na 2 ( czyli w mostku ) to zapala się diagnostic i cisza. Na 3 to samo a jak dam 4 to gra normalnie . Nie będe już dochodził co i jak bo nie planuje większej ilości głośników.
Niko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 618
Dołączył(a): 27 marca 2011, 15:42
Lokalizacja: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Audi A6 C5
Silnik: AJK 2.7T
Pojemność: 2671

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez themarvin » 7 września 2014, 09:22

Niko napisał(a):Nie mam możliwości podłączenia telefonu pod AUX

nie czytasz uważnie!
themarvin napisał(a):podłącz do wzmaka chociażby telefon komórkowy kablem jack3,5-chinch


miałem na myśli: odłącz od wzmaka radio (prawdopodobnie wtyki chinch), a zamiast radia wepnij telefon bezpośrednio! do wzmaka.
by tego dokonać, potrzebujesz zwykłego kabla jack(3,5mm) --- 2xChinch
Obrazek


Niko napisał(a):Pozamieniam fazy głośników

nie głośników, tylko głośnika! jednego!
modyfikuj tylko jeden głośnik, drugi zostaw w spokoju :)
themarvin
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 559
Dołączył(a): 3 października 2011, 11:46
Lokalizacja: DW / LPU
Województwo: Dolnośląskie
Imie: mvn
Auto: GTC / F
Silnik: Z20LER/X16SZR
Pojemność: 2000

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez Niko » 7 września 2014, 10:59

Aaaaaaa no faktycznie :D Taki kabel akurat posiadam :D Ide sprawdzić jak to będzie grać i napiszę o efektach.

Edit. Więc tak przefazowanie głośnika niewiele zmienia barwe dzwięku . Ale połączenie telefonu zamiast radia to jest strzał w 10. Bas jest aż do końca tzn do zniekształceń ale nie zanika. I teraz tak czy problem polega na tym że mam spadki napięć we wnętrzu samochodu czy poprostu coś jest z radiem nie tak ?
Niko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 618
Dołączył(a): 27 marca 2011, 15:42
Lokalizacja: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Audi A6 C5
Silnik: AJK 2.7T
Pojemność: 2671

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez themarvin » 7 września 2014, 14:30

Niko,
spadki napięć bym wykluczył - jak wzmak jest ogarnięty to przy spadkach napięć się zwyczajnie wyłącza,
ale dla pewności,
jeśli przy podłączeniu telefonu natężenie dźwięku jest jak przy radiu przy wspomnianej głośności "22", to nie ma siły, że masz spadki napięć. IMHO winne jest radio.
dla 100% pewności, skołuj inne grajdło, podłącz i masz 100% odpowiedź!
bęc! :564:
themarvin
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 559
Dołączył(a): 3 października 2011, 11:46
Lokalizacja: DW / LPU
Województwo: Dolnośląskie
Imie: mvn
Auto: GTC / F
Silnik: Z20LER/X16SZR
Pojemność: 2000

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez Niko » 7 września 2014, 14:42

Spadki napięć we wnętrzu samochodu są dość spore bo różnica jest 0.8V... Napięcie mierzone w gnieździe zapalniczki. Wzmak jest zasilany bezpośrednio z akumulatora gdzie napięcie jest dobre 13.8V ( swiatła , dmuchawa, radio, wzmak ). Klemy ostatnio zmieniałem na nowe więc tam mogę wykluczyć spadki napięcia. Radio powinno się też chyba wyłączyć przy zbyt niskim napięciu. Wyjme radio i sprawdze jakie jest napięcie na kablach jak będzie za niskie to dorobie dodatkowe zasilanie albo czeka mnie chyba wyciągnięcie skrzynki bezpieczników ( nie wiem jak są zrobione połączenia gdzie szukać tego spadku )

Idąc dalej pomierzyłem wszystko i wychodzi na to że jest kiepski + . Dołożyłem dodatkowy przewód do zasilania radia i gdy radio jest włączone + zapłon przez przewód płynie 0.13A . Po włączeniu wszystkich odbiorników tzn lusterka, tylna szyba, nawiew, światła natężenie prądu wzrasta do 0.53A. Zobaczę jak to będzie się odnosić do grania radia. Jeżeli nic to nie zmieni to dorobie kostke ISO ( mam polutowane :573: ) i podmienie od kogoś radio.
Niko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 618
Dołączył(a): 27 marca 2011, 15:42
Lokalizacja: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Audi A6 C5
Silnik: AJK 2.7T
Pojemność: 2671

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez themarvin » 7 września 2014, 19:13

Niko, ech... jak by Ci to powiedzieć, no dobra zacznę od początlku,

Jeśli mówimy o spadkach napięć w car audio mamy na myśli spadki na wzmacniaczu a nie na radiu!
chociażbym nie wiem jak głośno ustawił byś radio, na kabelkach do wzmaka będzie płyną znikomy prąd a napięcia tam są rzędu 1,5V - tak jak w słuchawkach, nawet mniej...
to wzmak do wzmocnienia tego znikomego sygnału potrzebuje energii (jak sama nazwa wskazuje)
i na przykład dlatego kable radio-wzmak są takie ważne, bo jak dasz ujowe, to sygnał z radia po drodze do wzmaka nałapie zakłóceń (szumów) a wzmacniacz je jeszcze wzmocni!
natomiast za wzmacniaczem kable mogą być gorsze, bo poziom sygnału jest o kilka wartości większy niż jakieś szumy.


głośnik,
kiedy głośnik odnotowuje największy wychył? przy basie, wtedy przez cewkę płynie największy prąd.
jeśli płynie chwilowo duży prąd, pojawiają się spadki napięcia (prawo Ohma! ) więc jeśli już tak sie uparłeś na ten spadek napięcia(moim zdaniem niesłusznie) to zadbaj o porządny kabel + do wzmaka i jeszcze lepszy kabel -(minusowy) również do wzmaka.
zasilanie radia zostaw w spokoju ;)

polecam do poczytania w google:
-prawo ohma
-straty w przewodniku np.: http://www.robertm.win.pl/e_fizyka/w21/main21c.html
-zasada działania głośnika
-wzmacniacz audio klasy D, względnie AB, jak ambitnyś to A

p.s. nie wiem jak ty mierzysz to natężenie, bo sama mata grzewcza lusterka (jednego) potrzebuje 12W, czyli (12W/12V=1A) -> samo jedno! lusterko bierze 1A... nie mówiąc o tylnej szybie, czy nawiewie ;)
oj, elektryku, elektryku... :P
themarvin
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 559
Dołączył(a): 3 października 2011, 11:46
Lokalizacja: DW / LPU
Województwo: Dolnośląskie
Imie: mvn
Auto: GTC / F
Silnik: Z20LER/X16SZR
Pojemność: 2000

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez Niko » 7 września 2014, 20:05

Może innaczej . Uczepiłem się instalacji od radia bo wiem że tam jest tam za duzy spadek tak czy siak . Jak na akumulatorze jest 14v to w środku jest 13.1v . Jak odpale silnik to napięcia tu i tam są identyczne ale jak przejade pare km do pracy to napięcia są już znacząco różne. Dlatego tak się zastanawiam czy może to mieć wpływ. Ale po Twoim wykładzie wiem że raczej to nie ma wpływu :D

Co do kabli zasilających i RCA mam taki zestaw http://www.elektrodor.pl/hw-energetic-c ... alowy.html więc myśle że kabel jest wystarczający .

Natężenie mierzyłem w ten sposób że : podpiełem ten dodatkowy + z akumulatora i wpiełem szeregowo miernik i pokazywało wartości które wyżej podałem ( prąd który przepływał przez sam dodatkowy kabel nie licząc orginalnych kabli )

Ale zapewnie jest tak jak piszesz że coś jest nie tak z radiem. Będzie trochę grosza to kupie coś przyzwoitego.
Niko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 618
Dołączył(a): 27 marca 2011, 15:42
Lokalizacja: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Audi A6 C5
Silnik: AJK 2.7T
Pojemność: 2671

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez themarvin » 7 września 2014, 20:19

Niko, no kolego, jak ty na równoległej gałęzi mierzysz natężenie prądu dla całego układu... no to do poczytania:
Prawo Kirchoffa ;)
pierwsze to minimum, jak masz ochotę to i drugie by się zdało :)

jak masz dwa kable równoległe to prąd się "rozpływa". i tu jest haczyk, bo jeśli gałęzie (kable) są identyczne, czyli mają identyczny opór, prąd rozpłynie się idealnie, jeśli takie nie są - a na 100% nie są, rozpływ jest różny... pewnie Twój kabel miał większy opór i popłynął przez niego mniejszy prąd niż przez gałąź którą zmostkowałeś (zdublowałeś)

Jeśli chciałbyś zmierzyć natężenie w gałęzi radia, to wyciągasz bezpiecznik od radia a w jego miejsce (szeregowo ;) ) wpinasz miernik. (tylko ten pomiar bez tego Twojego kabla :P )
uwierz mi, standardowy kabel do radia wystarcza mu w zupełności :)
nawet jeśli ma zasilić 4 głośniki, kabel fabryczny starcza, a ty z radia ne zasilasz żadnego głośnika, tylko wzmak, więc radyjko weźmie tyle ile potrzebuje na przetworzenie dźwięku, a nie będzie brało ogromu prądu potrzebnego końcówce mocy na wzmocnienie sygnału i zasilenie głośników - tym przecież zajmuje się Twój wzmak...

bęc :564:
themarvin
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 559
Dołączył(a): 3 października 2011, 11:46
Lokalizacja: DW / LPU
Województwo: Dolnośląskie
Imie: mvn
Auto: GTC / F
Silnik: Z20LER/X16SZR
Pojemność: 2000

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez Niko » 7 września 2014, 20:33

Prawo Ohma i prawa Kirchhoffa miałem w szkole na elektrotechnice no ale cóż człowiek myślał że nie będzie mi to potrzebne a jednak :D

Tym kabelkiem chciałem sprawdzić czy coś się zmieni ze względu na niższe napięcie ale moje myślenie pod tym kątem jest inwalidą :D

Będe się rozglądał za jakimś sensownym radiem z podswietleniem pasującym pod orginalne podświetlenie. Aktuala zrobie jak będzie już zamontowane nowe i pochwale się jak to gra.

Dzięki wielkie za pomoc :564:
Niko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 618
Dołączył(a): 27 marca 2011, 15:42
Lokalizacja: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Audi A6 C5
Silnik: AJK 2.7T
Pojemność: 2671

Re: Zanika bass powyżej danej głośnosci

Postprzez themarvin » 7 września 2014, 20:36

Niko napisał(a):i pochwale się jak to gra

będzie doooobrze ;)

Niko napisał(a):Dzięki wielkie za pomoc

lajty, po to jest forum ;)
themarvin
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 559
Dołączył(a): 3 października 2011, 11:46
Lokalizacja: DW / LPU
Województwo: Dolnośląskie
Imie: mvn
Auto: GTC / F
Silnik: Z20LER/X16SZR
Pojemność: 2000

Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości