Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
| |||
alternatorw mojej Astrze w okresie 7 lat żywota dokonał właśnie trzeci alternator, jest brak jakiegokolwiek ładowania. czy to może być wyłącznie wina chińszczyzny wkładanej w alternatory, czy też jest możliwość, że w aucie coś ten alternator obciąża, przez co skraca jego żywotność?
![]() Re: alternatorborsuk, dziwne ja mam dwie astry 2005 i 2007. W dwóch altek działa od nowości bez problemów i jak już to zużywają się szczotki ale jako tako to nie słyszałem aby tak nagminie padały altki w h
![]() Re: alternatorOgólnie chińszczyzna na pewno ma na to wpływ bo szybko siada. Czasem lepiej kupić sprawną ori używkę nie regenowaną.
Posprawdzaj też masy i przewody zasilania pod względem przejść bo jak są słabe to też przyśpieszają awarię Zmierz ładowanie na klemach a potem bezpośrednio z wyjścia alternatora, a masę weź z silnika. Powinieneś mieć nie różniące sie za bardzo pomary. Jak są duże różnice to szukaj przyczyny
![]() Re: alternatorPodczepię się pod temat
![]() Panowie pomóżcie bo już ręce opadają :? Alternator sprawdzony w dwóch warsztatach. Oba stwierdziły że jest ok,na stole atlek działa bez zarzutu, a ładowanie przy obciążeniu w samochodzie poniżej 12v. https://www.youtube.com/watch?v=B6fjnIK ... e=youtu.be Czy może ktoś sprawdzić czy ma tak samo? Czy to normalne? Wydaje mi się że nie. Wynik identyczny na alternatorze jak i na wyświetlaczu czy klemach akumulatora.
Re: alternatorale to przy starcie ? czy na odpalonym silniku? czy chwilę po starcie na odpalonym silniku i przy włącząnych światłach?
zrób ze 20km i wtedy sprawdz ładowanie podmień altek na jakiś inny
![]() Re: alternatorNiestety nie mam innego altka. Wyniki porównywalne czy to na zimnym czy na rozgrzanym np: po trasie silniku.
Re: alternatorjak masz ładowanie na alternatorze ok a na akumulatorze już kiepsko to szukaj winy w okablowaniu auta. Ja tak miałem w astrze f. Bezpośrednio na alternatorze 14,4v a już jak podłączyłem miernik pod akumulator to pokazywało 12,8v. W moim przypadku winą był przewóz masowy idący z silnika na karoserię.
przede wszystkim weź miernik i podłącz go tak by plus wziąć z akumulatora a masę bezpośrednio z silnika. Jak ładowanie podskoczy to masz coś nie tak z masą. Jeżeli powyższa próba nic nie da to weź kabel rozruchowy podłącz go na wyjście ładowania z alternatora i do plusowej klemy. Wtedy sprawdź ładowanie na akumulatorze. Jak podskoczy to szukaj przyczyny w kablu zasilającym. Jak jedna i druga metoda nic nie da to do głowy przychodzi mi tylko podmiana akumulatora. Nie jestem elektrykiem, ale w ten sposób udało mi się zdiagnozować słabe ładowanie moim aucie.
![]() Re: alternator
Sprawdzę i dam znać.Dzieki
Re: alternatorWłasnie elektronik samochodowy zasugerował mi że może mam problem ze sterownikiem silnika. Jedyne błędy które mam to
P1120 - Czujnik 1 i 2 położenia pedału gazu - nieprawidłowa wartość sygnału P1122 - Czujnik 1 i 2 położenia pedału gazu - nieprawidłowa wartość sygnału I tenże pedał gazu czasami przestaje działać. Czyszczenie styków i kostek nie pomaga.
Re: alternatorZ tym pedałem gazu i jego błędami to wywala go przy każdej byle usterce także tym bym się nie sugerował. Jak by co to mam sprawny pedał gazu bo mi też wywalało i zmieniłem pedał bez efektu dopiero jak mi uec padł to problem znikł
![]() Re: alternatorSylwesters7 a co się stało z twoim euc? Jak padło?
Edit: Dodatkowe połączenia uziemienie i plus do altka nic nie dały. Akumulator sprawdzony w serwisie i sprawny. Ostatnio edytowano 25 października 2017, 19:53 przez Sylwesters7, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie pisz posta pod postem. Użyj opcji edytuj
Re: alternatortombo77, u mnie świrowało ładownie, czasami nie chciały działać wycieraczki, czujnik temperatury zewnętrznej świrował i wkońcu aż cała elektronika pod maską zdechła i po wymianie UEC wszystko działa jak należy
![]() Re: alternatorHej dziś miałem znowu problem z pedałem gazu.
Za Chiny nie chciał zadziałać i w akcie wściekłości uderzyłem ręką w UEC i pedał zaczął działać. Sylwesters7 - kupiłeś nowy UEC czy jakąś używkę? Jakie koszty poniosłeś? Wymieniłeś tylko górę (element w który wtyka się bezpieczniki)? Czy całość? Trzeba mieć UEC wylogowane?
| ||