Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

bład po wymianie w5w na led

Postprzez radekt » 26 grudnia 2015, 22:21

dlaczego komputer pokazuje code 24 po wymianie żarówek na led w osw. tablicy rejestracyjnej idzie to jakoś ominąć ?
radekt
 
-#USER
 
Posty: 12
Dołączył(a): 8 listopada 2015, 09:06
Województwo: Śląskie
Imie: Radek
Auto: Astra Sports Tourer
Silnik: CDTI 165KM
Pojemność: 2.0

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez Niko » 26 grudnia 2015, 22:25

Tak. Kupic specialne diody led które nie generuja błedów. Sa troszke drozsze ale błedu nie ma.
Niko
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 618
Dołączył(a): 27 marca 2011, 15:42
Lokalizacja: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Imie: Piotr
Auto: Audi A6 C5
Silnik: AJK 2.7T
Pojemność: 2671

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez KaMYk » 26 grudnia 2015, 22:28

Ponieważ komputer nadzoruje stan tych żarówek a przez led płynie prąd o dużo mniejszym natężeniu. Komputer to interpretuje jako spalone żarówki. Trzeba dołożyć oporniki, ale mocno się grzeją. Lepiej wrócić do żarówek albo przyzwyczaić się do błędu.

Niko, w J jest tak to czułe, że i Ledy z can-busem wywalają błędy.
KaMYk
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 1354
Dołączył(a): 21 marca 2015, 05:57
Lokalizacja: Płock
Województwo: Mazowieckie
Imie: Krzysztof
Numer klubowy: K056
Auto: Astra J
Silnik: A20DTH
Pojemność: 2.0 CDTI
Telefon: 691999765

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez radekt » 27 grudnia 2015, 07:38

kmy ma rację bo kupowałem diody które nie miały robić błędu a jest :(
radekt
 
-#USER
 
Posty: 12
Dołączył(a): 8 listopada 2015, 09:06
Województwo: Śląskie
Imie: Radek
Auto: Astra Sports Tourer
Silnik: CDTI 165KM
Pojemność: 2.0

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez KaMYk » 27 grudnia 2015, 07:56

Tez próbowałem z diodami. Nawet te z can-busem pobierają tylko 2,5W mocy, a żarówki są 5W.
Komputer w J jest tak czuły, ze nawet jakieś no-name żarówki, które nie maja pełnych 5W to sygnalizuje awarie.

Już kilka osób eksperymentowało na J z podświetleniem rejestracji i albo żarówki, albo błąd trzeba kasować.

Kolega znalazł na allegro żarówki Galaxy za 8zł komplet a świecą tak:

viewtopic.php?f=60&t=43091&start=90#p624207

Barwa dla mnie OK, jasność też, błędów brak. Polecam.
KaMYk
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 1354
Dołączył(a): 21 marca 2015, 05:57
Lokalizacja: Płock
Województwo: Mazowieckie
Imie: Krzysztof
Numer klubowy: K056
Auto: Astra J
Silnik: A20DTH
Pojemność: 2.0 CDTI
Telefon: 691999765

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez radekt » 27 grudnia 2015, 09:06

no fakt jest OK jesli działają u Ciebie to ja tez zamówię :)
radekt
 
-#USER
 
Posty: 12
Dołączył(a): 8 listopada 2015, 09:06
Województwo: Śląskie
Imie: Radek
Auto: Astra Sports Tourer
Silnik: CDTI 165KM
Pojemność: 2.0

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez KaMYk » 27 grudnia 2015, 12:08

szukaj u użytkownika noxes na allegro.
Są tez w klepach Mrówka, po 7 zł.
KaMYk
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 1354
Dołączył(a): 21 marca 2015, 05:57
Lokalizacja: Płock
Województwo: Mazowieckie
Imie: Krzysztof
Numer klubowy: K056
Auto: Astra J
Silnik: A20DTH
Pojemność: 2.0 CDTI
Telefon: 691999765

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez oloelektro » 3 stycznia 2016, 20:01

w większości są to żarówki Led z radiatorami , żeby oszukaną moc oddać w atmosferę :D
oloelektro
 
Przyjaciel
 
Avatar użytkownika

Posty: 353
Dołączył(a): 4 lutego 2006, 13:46
Lokalizacja: Dębica / Czarna
Województwo: Podkarpackie
Imie: Rafał
Auto: Seat Leon II
Silnik: 1.9 tdi BLS 105KM
Pojemność: 1.9

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez radekt » 4 stycznia 2016, 15:24

na razie znalazłem zwykłe żarówki z philipsa w efekcie xenonu to mi syknie na jakiś czas, byle świecą zimnym światłem
radekt
 
-#USER
 
Posty: 12
Dołączył(a): 8 listopada 2015, 09:06
Województwo: Śląskie
Imie: Radek
Auto: Astra Sports Tourer
Silnik: CDTI 165KM
Pojemność: 2.0

Re: bład po wymianie w5w na led

Postprzez bambo007 » 9 marca 2017, 07:29

Próbował ktoś przeprogramowac komputer zeby nie wyswietlal sie blad spalonych zarowek ? Widzialem to gdzies kiedys albo na forum zafiry b albo vectra c. W zafira b rozwiazalem ten problem inaczej i dziala juz 2 lata zalozylem can busy przod tyl bagaznik i rejestracja 9 canbus ale w schowku mam zwykla.
bambo007
 
-#USER
 
Posty: 26
Dołączył(a): 6 marca 2017, 19:42
Województwo: Mazowieckie
Imie: Damian
Auto: Astra J GTC
Silnik: A16LET
Pojemność: 1598

Powrót do Elektryka/Elektronika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość